گیربکس یا جعبه دنده یکی از اجزای اصلی کارخانجات و کارگاه های کوچک و بزرگ است. برای انتقال گشتاور و نیرو به هر سیستم باید از گیربکس استفاده کرد. گیربکس با دریافت دور و توان در ورودی خود با توجه به نسبت تبدیل دور خروجی را کاهش می دهد و باعث افزایش گشتاور در خروجی می شود. نوع جعبه دنده با توجه به کاربرد، نحوه نصب، میزان گشتاور و شرایط محیطی انتخاب می شود. انواع گیربکس صنعتی، کرانویل پینیون، شافت مستقیم، حلزونی، دور متغیر (واریاتور)، خورشیدی و آویز وظیفه انتقال گشتاور و راه اندازی دستگاه ها را بر عهده دارند.

 

تعمیر و نگهداری انواع گیربکس صنعتی

 

خدمات تعمیر و نگهداری انواع گیربکس

با توجه به اهمیت وجود گیربکس در یک سیستم تولیدی، همواره باید نسبت به کارکرد صحیح و سلامت آن اطمینان حاصل کرد. وجود برنامه ای مدون و اصولی باعث جلوگیری از آسیب به مجموعه و پیشگیری از ضرر و زیان هنگفت مالی می شود. در استفاده از یک گیربکس باید به موارد زیر دقت نمود:

  • انتخاب صحیح گیربکس: ابتدایی ترین نکته در استفاده از یک گیربکس، انتخاب صحیح آن است. در صورتیکه بدون توجه به نیازهای موجود و شرایط کاری، نسبت به انتخاب دستگاه اقدام شود، امکان کاهش طول عمر و خرابی زیاد در آن وجود دارد.
  • نصب صحیح: گیربکس بعد از نصب نباید کوچکترین ارتعاشی داشته باشد. بالانس بودن دستگاه باعث عدم فشار بر روی شافت و چرخدنده ها می شود. میزان روغن مورد نیاز برای گیربکس با توجه به نحوه نصب آن مشخص می شود.
  • عدم وجود صدای نامتعارف: هر صدای غیر طبیعی در گیربکس، نشان دهنده وجود یک ایراد در آن است. صدای نامتعارف می تواند ناشی از نصب اشتباه، خرابی و خوردگی چرخدنده ها، خرابی بیرینگ ها و یا شرایطی دیگر باشد. برای جلوگیری از این مشکل باید به صورت منظم نصب صحیح گیربکس و عملکرد بیرینگ ها چک شود.
  • شرایط محیطی مناسب: گیربکس ها برای کار در شرایط استاندارد تعریف شده ساخته شده اند. هر گونه استفاده در شرایط محیطی نامناسب از قبیل گرما یا سرمای بیش از حد، آلودگی و گرد و غبار زیاد، تماس مواد خورنده با گیربکس و رطوبت می تواند باعث کاهش عمر و بازدهی گیربکس شود.

تعمیر گیربکس صنعتی

 

برنامه روانکاری گیربکس

یکی از نکاتی که به صورت مستقیم بر روی عمر و عملکرد گیربکس تاثیر می گذارد، استفاده از نوع و میزان روغن مناسب درون آن است. روغن باعث کارکرد روان، جلوگیری از ساییدگی چرخدنده ها به یکدیگر و کاهش دمای درون گیربکس می شود. در هنگام انتخاب نوع روغن باید به دمای محل نصب دستگاه توجه کرد. ویسکوزیته روغن یکی از پارامترهای مهم در انتخاب آن است که ارتباط مستقیم با دمای محیط دارد. گاهی مجبور می شویم که برای فصول مختلف سال، نوع روغن مورد استفاده را تغییر دهیم. در شرایط آب و هوایی گرم باید از روغن با ویسکوزیته بالا استفاده کرد و برای دماهای بسیار پایین نیاز به روغن با ویسکوزیته پایین است. مقدار روغن بکار رفته در جعبه دنده نیز باید به گونه ای باشد که هنگام کارکرد آن، به خوبی باعث روانکاری همه چرخدنده ها شود. مقدار روغن، تابع نحوه نصب دستگاه است. قبل از تعیین مقدار روغن باید از نحوه نصب آن مطلع باشیم. معمولا در حالت نصب به صورت عمودی نسبت به نصب افقی نیازمند مقدار روغن بیشتری هستیم. مقادیر روغن مورد نیاز برای حالات مختلف نصب در کاتالوگ گیربکس ذکر شده است. هر نوع روغن دارای یک عمر مفید است. توجه به زمان تعویض به موقع روغن از نکات مهم در برنامه تعمیر و نگهداری گیربکس هاست. در صورتیکه در زمان مناسب نسبت به تعویض روغن اقدام نشود، بدلیل کاهش کیفیت آن باعث آسیب به چرخدنده ها و افزایش دمای سطح گیربکس می شود.

برنامه روانکاری گیربکس

تعویض گیربکس

هر گیربکس دارای یک عمر مفید است که در آن می تواند بهترین عملکرد خود را داشته باشد. در صورتی که تمامی شرایط در انتخاب جعبه دنده رعایت شده باشد، طول عمر مفید آن افزایش می یابد. بعضی از گیربکس ها مانند گیربکس حلزونی دارای عمر کمتری است و به دلیل خوردگی چرخدنده اصلی بعد از مدتی باید با دستگاه نو جایگزین شود. توجه داشته باشید که برای جلوگیری از کاهش تولید و توقف در برنامه های پیش بینی شده، باید همواره یک گیربکس یدکی در سیستم وجود داشته باشد. تعویض گیربکس باید توسط یک متخصص صورت پذیرد و تمامی موارد از قبلی نصب صحیح، عدم وجود ارتعاش در سیستم و آب بند بودن آن در هنگام نصب اولیه مورد بررسی قرار گیرد.

بازرسی چشمی گیربکس

بازرسی چشمی گیربکس

یکی از ساده ترین و ابتدایی ترین روش های در ارزیابی وضعیت هر گیربکس، بازرسی چشمی آن است. این نوع بازرسی نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و گاهی با یک بازدید ساده و بررسی چشمی، می تواند از بروز خرابی های گسترده در دستگاه جلوگیری نمود. در بازرسی چشمی گیربکس باید نکات زیر مورد توجه قرار گیرد:
بررسی نشتی، کوچکترین نشتی در گیربکس باید به صورت رفع شود زیرا باعث کاهش روغن درون آن و خرابی سریع گیربکس می شود. معمولا در این شرایط آب بندها باید تعویض شوند.

  • وجود ترک: مشاهده ترک روی سطح بیرونی گیربکس نشانه ای از نصب نامناسب، ضربه به گیربکس و یا وجود تنش های نامتعارف در آن است. قبل از از بین رفتن گیربکس باید حتما پوسته و یا قسمت ترک خورده را تعویض کرد.
  • پوشش رنگ: تغییر رنگ بخشی از گیربکس و یا زنگ زدگی آن می تواند نشانه ای از تماس مواد شیمیایی مضر با گیربکس و یا رطوبت بالا در محیط باشد.

در صورتیکه نیاز به تعمیر گیربکس و یا جایگزینی آن با گیربکس دید دارید با کارشناسان فنی شرکت دلکو صنعت تماس بگیرید و از مشاوره رایگان بهره مند شوید.

دیدگاه کاربران

به این دسته بندی امتیاز دهید

دیدگاهی ثبت نشده است.