فیلتر هیدرولیک جزئی از یک سیستم هیدرولیک است که ذرات مخرب (آلودگی های موجود در روغن) را با فشرده کردن سیال هیدرولیک از طریق یک عنصر فیلتر متخلخل، حذف می کند. عنصر فیلتر آلاینده ها را می گیرد و از ورود مجدد آنها به جریان سیال و آسیب رساندن به سایر تجهیزات در پایین دست جلوگیری می کند. فیلتر هیدرولیک در اکثر سیستم های هیدرولیک، عموماً بین مخزن و پمپ، در مسیر برگشت به مخزن هیدرولیک یافت می شوند. فیلتر هیدرولیک کم فشار معمولاً برای فشارهای حداکثر 24 بار / 350 psi درجه بندی می شوند. هدف اصلی این فیلتر جلوگیری از رسیدن آلاینده های بزرگ به پمپ است. علاوه بر این فیلترهایی در قسمت ورودی پمپ هیدرولیک (فیلتر مکش) و یک فیلتر نیز بعد از پمپ هیدرولیک به عنوان فیلتر خط فشار عموماً 350 الی 500 بار حضور دارد. این فیلتراسیون دوره ای باعث افزایش عمر سیستم هیدرولیک شده و از تمامی قطعات در برابر آلودگی های موجود در سیال هیدرولیک جلوگیری می کند. برای مشاوره رایگان، بررسی کاتالوگ و خرید فیلتر هیدرولیک با کارشناسان دلکو صنعت تماس بگیرید.

 

صافی یا فیلتر هیدرولیک چیست؟

فیلتر هیدرولیک یا صافی هیدرولیک (Hydraulic Filter) یک قطعه مهم در سیستم‌ های هیدرولیک است که برای تصفیه و پاکسازی سیال‌ هیدرولیک (معمولاً روغن) به کار می‌رود. وظیفه‌ی اصلی فیلتر هیدرولیک، حفظ کیفیت سیال و جلوگیری از ورود ذرات خارجی ناخواسته به سیستم هیدرولیک است. این ذرات ممکن است از فرایندهای جاری در سیستم هیدرولیک، خرابی قطعات، یا ذرات معلق در سیال‌ هیدرولیک به سیستم وارد شوند که می‌تواند باعث کاهش عمر مفید سیستم، افزایش فرسایش و حتی خرابی قطعات شود. اکثر فیلتر هیدرولیک شامل مواد فیلترکننده‌ی مختلفی مانند نوارهای نایلونی، پارچه‌ های بافته شده، یا شبکه‌ های فلزی هستند که ذرات موجود در سیال را به خود می ‌کشند و از عبور آنها جلوگیری می‌کنند. دلکو صنعت تأمین کننده انواع صافی و فیلتر هیدرولیک است.

فیلتر هیدرولیک

ویژگی های برجسته فیلتر هیدرولیک

فیلتر هیدرولیک یکی از اجزای بسیار مهم در سیستم هیدرولیک است که وجود آن برای حافظت از سیستم و افزایش ایمنی هیدرولیک بسیار مهم و ضروری است. فیلتر هیدرولیک برخی ویژگی‌های برجسته و حائز اهمیت زیر را دارد:

  • کارایی فیلتراسیون:  یکی از ویژگی‌های اساسی یک فیلتر هیدرولیک، کارایی در تصفیه سیال است. این به میزان توانایی فیلتر در حذف ذرات مختلف از سیال هیدرولیک اشاره دارد.
  • عمر مفید: فیلتر هیدرولیک باید دارای عمر طولانی باشد تا نیاز به تعویض و نگهداری زیاد نداشته باشد.
  • عملکرد کم فشار: فیلتر هیدرولیک نباید فشار قابل توجهی را به سیستم اضافه کند تا عملکرد سیستم را تحت تأثیر قرار ندهد.
  • مقاومت در برابر آب و مواد شیمیایی‌: فیلتر هیدرولیک باید توانایی مقاومت در برابر آب و ترکیبات شیمیایی موجود در رسانه را داشته باشند.
  • خاموشی و کم‌صدا بودن: خاموشی و عدم تولید صدا در طول عملکرد فیلتر نیز از ویژگی‌های مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.

ویژگی های فیلتر هیدرولیک

مشخصات فنی صافی هیدرولیک

برای انتخاب سیستم فیلتراسیون هیدرولیک دانش درباره مشخصات فنی سیستم هیدرولیک بسیار مهم است. برخی از مشخصات فنی که برای سیستم هیدرولیک بسیار ضروری است شامل نوع فیلتر اندازه مش بندی کارتریج فیلتر و دبی و دمای کاری می شود. برخی از مشخصات فنی یک فیلتر هیدرولیک شامل موارد زیر می شود:

  • نوع فیلتر: شامل نوع ماده فیلتر کننده مانند نوارهای نایلونی، پارچه بافته شده و غیره.
  • اندازه ذرات: دامنه اندازه ذراتی که فیلتر قادر به جدا شدن آن‌ها است، که به عنوان سایز میکرون (مثلاً ۱۰ میکرون یا ۲۰ میکرون) مشخص می‌شود.
  • فشار محیط کار: حداکثر فشاری که فیلتر باید تحمل کند و ابعادی همچون psi یا bar.
  • دبی عبوری:  مقدار دبی رسانه‌ی هیدرولیک که فیلتر می‌تواند در طول زمان پالایش کند، که به صورت لیتر در دقیقه یا گالن در دقیقه ارائه می‌شود.
  • دمای کاری: دمای حداقل و حداکثر که فیلتر می‌تواند به درستی کار کند.
  • مصرف انرژی: مقدار انرژی الکتریکی یا هیدرولیکی که فیلتر هنگام عملکرد مصرف می‌کند.

 

نحوه عملکرد صافی هیدرولیک

صافی هیدرولیک یا فیلتر هیدرولیک، جهت تصفیه سیال هیدرولیک و حفظ عملکرد بهینه‌ ی سیستم به کار می‌رود. فیلتر هیدرولیک در یونیت هیدرولیک برای تصفیه و تنظیم جریان روغن در سیستم هیدرولیک استفاده می‌شود. عملکرد اصلی این فیلترها، حذف ذرات سخت و آلودگی‌های موجود در روغن هیدرولیک است که ممکن است باعث خرابی قطعات و یا کاهش عمر سیستم شود. هنگام عملکرد یونیت هیدرولیک، روغن هیدرولیک از تانک روغن به داخل پمپ تزریق شده و سپس از طریق لوله‌ها و شیرها به سیلندرها و موتورها منتقل می‌شود. این جریان روغن آلوده احتیاج به تصفیه دارد تا از ذرات و آلودگی‌های موجود پاک شود. فیلتر هیدرولیک با جذب و نگهداری ذرات آلوده از روغن، جلوگیری از ورود ذرات به قطعات حساس سیستم و حفظ کیفیت و انطباق روغن با استانداردهای مشخص را انجام می‌دهند. به همین دلیل، نظافت و تعویض منظم فیلتر هیدرولیک بسیار حائز اهمیت است تا عملکرد بهینه و پایدار سیستم هیدرولیک تضمین شود. به طور کلی نحوه عملکرد فیلتر هیدرولیک را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • حذف ذرات جامد: فیلتر هیدرولیک ذرات جامد موجود در سیال هیدرولیک را برطرف می‌کند و از ورود آنها به قطعات حساس سیستم جلوگیری می‌کند.
  • جلوگیری از خرابی قطعات: با حفظ سیال هیدرولیک در وضعیت پاک و بازماندن آلاینده‌ها، فیلتر هیدرولیک از خرابی قطعات و نقض عملکرد سیستم جلوگیری می‌کنند.
  • افزایش عمر مفید: تصفیه سیال توسط فیلتر هیدرولیک باعث افزایش عمر مفید آن و همچنین عمر مفید قطعات و سیستم به طور کلی می‌شود.
  • حفظ کیفیت سیال: با حذف آلاینده‌ها، صافی هیدرولیک می‌تواند کیفیت و ویژگی‌های سیال هیدرولیک را حفظ کرده و عملکرد بهینه سیستم را ارتقا دهد.

 

انواع فیلتر هیدرولیک

هر یک از این انواع فیلتر ویژگی‌ها و کاربردهای منحصر به فردی دارند که بسته به نوع سیستم هیدرولیک و شرایط کاربرد، انتخاب می‌شوند. صافی‌ های هیدرولیک در انواع مختلفی موجودند که برای کاربردهای متنوع طراحی شده‌اند. مهمترین انواع فیلتر هیدرولیک عبارتند از:

  • صافی تصفیه بر اساس ماده فیلتر کننده: این دسته از فیلترها شامل فیلترهای نایلونی، پارچه‌ای، فیبری، فلزی و مواد متراکم دیگر می‌شوند که برای انواع مختلفی از ذرات و ذرات مایع مناسب هستند.
  • صافی تصفیه هیدرولیک بر اساس روش فیلتراسیون: این شامل فیلترهای فشاری، فیلترهای توپی، فیلترهای چرخشی و فیلترهای توربینی می‌شود که برای شرایط و نوع سیال مخصوصی طراحی شده‌اند.
  • صافی تصفیه هیدرولیک بر اساس نوع استفاده: این دسته از فیلترها شامل فیلترهای خطی (inline)، فیلترهای تصفیه محیط (off-line)، فیلترهای نصب شده بر روی دیوار (wall-mounted) و فیلترهای نصب شده بر روی تانک یا مخزن (tank-mounted) است که در سیستم های هیدرولیک با توجه به ساخت یونیت های هیدرولیک صافی های تانک یا مخزنی از فراوانی بیشتری برخوردار هستند.
  • فیلتر هیدرولیک بر مبنای محل استفاده به سه نوع فیلتر مکش، فیلتر فشار و فیلتر برگشت هیدرولیک تقسیم می شوند. در ادامه هر یک از انواع فیلتر هیدرولیک توضیح داده شده است.

انواع فیلتر هیدرولیک

 

  • فیلتر مکش هیدرولیک

فیلتر مکش قبل از پمپ داخل تانک قرار میگیرد تا روغنی که پمپ مکش میکند از وجود ذرات و آلاینده ها تا حدی پاک کند. در این مرحله به دلیل عدم وجود فشار زیاد، فیلترهای مکش نیاز به تحمل فشار بالایی را ندارند و معمولاً مرحه اولیه تصفیه روغن به حساب می آید.

فیلتر مکش هیدرولیک

  •  فیلتر خط فشار هیدرولیک

فیلتر خط فشار بعد از پمپ و زمانی که سیال هیدرولیک دارای بالاترین فشار است به این مرحله می رسد. در این مرحله معمولاً باید عمل فیلتراسیون روغن به خوبی انجام گیرد تا مانع عبور ذرات معلق و آسیب رسان به سیستم هیدرولیک شود.

فیلتر خط فشار هیدرولیک

  •  فیلتر خط برگشت هیدرولیک

زمانی که روغن از تمامی شیرها و عملگرها عبور می کند معمولاً مقدار آلایندگی در آن ایجاد می شود که در خط برگشت هیدرولیک توسط فیلتر خط برگشت به خوبی این آلاینده ها پاک شده و دوباره روغن وارد مخزن می شود.

فیلتر خط برگشت هیدرولیک

انواع فیلتر هیدرولیک بر مبنای فشاری کاری

  • فیلترهای فشار پایین: این نوع فیلترها برای کاربردهایی با فشار کاری پایین تا متوسط مناسب هستند. آنها معمولاً برای استفاده در سیستم‌ های هیدرولیک کوچک و سبک مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • فیلترهای فشار متوسط: این نوع فیلترها برای استفاده در سیستم‌های هیدرولیک با فشار کاری متوسط تا بالا مناسب هستند. آنها معمولاً برای استفاده در برخی از ماشین‌آلات صنعتی و سیستم‌های تولید انرژی استفاده می‌شوند.
  • فیلترهای فشار بالا: این نوع فیلترها برای استفاده در سیستم‌ های هیدرولیک با فشار کاری بالا و در محیط‌های حاوی ذرات معلق زیاد مناسب هستند. آنها معمولاً برای استفاده در صنایع پتروشیمی، خودروسازی و معدنی استفاده می‌شوند.
  • فیلترهای فشار خیلی بالا یا های پریشر: این نوع فیلترها برای کاربردهایی با فشار کاری بسیار بالا و نیاز به تصفیه بسیار دقیق مناسب هستند. آنها معمولاً برای استفاده در سیستم‌های هیدرولیک پیشرفته و حساس به ذرات استفاده می‌شوند.

 

انواع فیلتر هیدرولیک بر مبنای استفاده در سیستم هیدرولیک

  • فیلترهای روغن: این نوع فیلترها برای حذف ذرات، آلاینده‌ها و آب از روغن هیدرولیک استفاده می‌شوند تا راندمان سیستم هیدرولیک بهبود یابد.
  • فیلترهای هوا: این نوع فیلترها برای حذف ذرات، گرد و غبار و شوما از هوا قبل از ورود به سیستم هیدرولیک استفاده می‌شوند.
  • فیلترهای جداسازی آب: این نوع فیلترها برای جداسازی آب از روغن هیدرولیک استفاده می‌شوند تا از ایجاد خوردگی و سایر مشکلات ناشی از حضور آب در سیستم هیدرولیک جلوگیری شود.
  • فیلترهای ذرات: این نوع فیلترها برای حذف ذرات مختلف از روغن هیدرولیک استفاده می‌شوند تا از خوردگی و سایر مشکلات سیستم هیدرولیک جلوگیری شود.

 

اجزای کلی فیلتر هیدرولیک

فیلتر هیدرولیک شامل بدنه، کارتریج یا المان، درپوش، سیل ها و اورینگ ها، شیر قفل کن و نشانگر گرفتی روغن می شوند. که در ادامه هر یک توضیحاتی ارائه شده است.

  • بدنه: بدنه فیلتر هیدرولیک معمولاً از فولاد یا آلومینیوم ساخته می شود و وظیفه حفظ و حمایت از سایر اجزا را بر عهده دارد.
  • کارتریج یا المان فیلتر: المان فیلتر مسئول تصفیه و تصفیه مایع هیدرولیک است. این المان معمولاً از مواد نسبتاً نرم و مقاوم ساخته شده است که به راحتی مواد مایع را تصفیه می کند.
  • درپوش: درپوش فیلتر هیدرولیک برای نگه داشتن المان فیلتر و بدنه در موضع صحیح و ایجاد اتصال محکم بین اجزای دیگر فیلتر استفاده می شود.
  • نشانگر گرفتگی روغن دیجیتال یا دستی: این بحث از جنبه حفاظت از رسوبات برای برازش صاف سطح فیلتر و از بین بردن ذرات جامد در سیستم های هیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرد.
  • سیل ها و اورینگ ها: سیل یا اوررینگ جهت سیل و مونتاژ اجزا، ایجاد مهره ضد نشتی و چند باری اجزا در فیلتر استفاده می شود.  بنابراین تمامی صافی های هیدرولیک شامل اورینگ و سیل های مکانیکی مطابق با سیال هیدرولیک هستند.
  • شیر قفل کن داخلی: این امکان را فراهم می کند که روی فیلتر تنها زمانی قابل باز و بسته شدن باشد که فشار از خط خارج شود.

 

مزایای فیلتر هیدرولیک

افزایش عمر مفید تجهیزات: فیلتر هیدرولیک موثر در حفاظت از تجهیزات هیدرولیک در برابر ذرات و آلاینده‌های موجود در سیستم، که موجب کاهش خرابی و خرج‌های تعمیراتی ناشی از آنها می‌شود.

بهبود کارکرد سیستم: حضور فیلتر هیدرولیک در سیستم، منجر به افزایش کیفیت و کارایی سیستم هیدرولیکی می‌شود، زیرا ذرات و آلاینده‌های موجود در روغن را تصفیه و جلوگیری از گرفتگی و خرابی قطعات می‌کند.

کاهش هزینه‌ها: استفاده از فیلتر هیدرولیک منجر به افزایش عمر و کارایی تجهیزات و کاهش خرج‌های تعمیر و نگهداری می‌شود، که در نهایت به صرفه‌جویی در هزینه‌های عملیاتی منجر می‌شود.

حفاظت از محیط زیست: با استفاده از فیلتر هیدرولیک، از تخلیه آلاینده‌ها و ذرات مضر به محیط زیست جلوگیری می‌شود، که باعث حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی هوا و آب می‌شود.

افزایش ایمنی: حضور فیلتر هیدرولیک در سیستم، احتمال خرابی‌های ناشی از انباشت ذرات مضر و آلاینده‌ها را کاهش می‌دهد، که باعث افزایش ایمنی و پایداری سیستم می‌شود.

 

نحوه استفاده از فیلتر هیدرولیک

استفاده از فیلتر هیدرولیک برای نظافت و خالص سازی روغن هیدرولیک سیستم‌های هیدرولیکی است. این فیلترها از جریان روغن مواد خارجی، ذرات غیرخواسته و خاک و خاکستر جلوگیری می‌کنند و از کاهش کیفیت و همچنین کاهش عمر سیستم هیدرولیک جلوگیری می‌کنند. برای استفاده از فیلتر هیدرولیک، ابتدا باید آن را به سیستم هیدرولیک متصل کرد. سپس براساس دستورالعمل تولید کننده، باید فیلتر را منظما تعویض کرد تا به خوبی عمل کند. استفاده از فیلتر هیدرولیک بهبود عملکرد سیستم هیدرولیک، کاهش هزینه تعمیر و نگهداری و افزایش عمر مفتول هیدرولیک کمک می‌کند.

 

کاربرد فیلتر هیدرولیک

فیلتر هیدرولیک در سیستم‌های هیدرولیکی استفاده می‌شود تا ذرات آلوده را از روغن هیدرولیک جدا کند و از ورود ذرات جامد به قطعات حساس سیستم جلوگیری کند. این فیلترها به عنوان یک نوع حفاظتی برای قطعات مانند پمپ‌ها، ولوها، و سیلندرها عمل می‌کنند و با کاهش خرابی و افزایش عمر مفید این قطعات، به بهبود عملکرد و کارایی سیستم هیدرولیک کمک می‌کنند. همچنین، فیلتر هیدرولیک می‌تواند به کیفیت روغن هیدرولیک نیز کمک کند و از افت و رسوبات در روغن جلوگیری کند.

 

قیمت فیلتر هیدرولیک

قیمت فیلتر هیدرولیک ممکن است متغیر باشد و بسته به نوع، اندازه، برند و کیفیت فیلتر، قیمت آن متفاوت باشد. قیمت های مختلف از تعداد و فن آوری هایی که بر روی فیلتر وجود داشته باشد هم وابسته است. برای قیمت دقیق فیلتر هیدرولیک نیاز است با کارشناس بخش هیدرولیک دلکو صنعت تماس بگیرید. دلکو صنعت ارائه دهنده انواع فیلتر هیدرولیک در برند و سایزهای مختلف می باشد. قیمت فیلتر هیدرولیک قسمت خط فشار به علت داشتن مکانیزم های پیچیده و همچنین سایز میکرون کوچکتر قیمت بالاتری دارند و فیلترهای خط برگشت نیز ارزانتر هستند. علاوه بر این فیلتر مکش که اهمیت بسیار زیادی در سیستم دارد قیمت بسیار ناچیزی دارد که با وجود هزینه بسیار کم می توان سیستم هیدرولیک را تا حد زیادی ایمن کرد.

 

راهنمای نحوه تعمیر و نگهدای فیلتر هیدرولیک

برای تعمیر و نگهداری فیلتر هیدرولیک، می‌توانید مراحل زیر را دنبال کنید:

  • بررسی فیلتر هیدرولیک: ابتدا فیلتر هیدرولیک را بررسی کرده و از وجود هر گونه خراش یا آسیب اطمینان حاصل کنید.
  • تعویض فیلتر هیدرولیک: اگر فیلتر دچار خراش یا آسیب شده است، باید آن را تعویض کنید. فیلتر باید بر اساس دستورالعمل‌های تولید کننده تعویض شود.
  • پاکسازی فیلتر هیدرولیک: اگر فیلتر هیدرولیک قابل تعویض نیست، می‌توانید آن را پاکسازی کنید. برای انجام این کار، فیلتر را به دقت با یک ماده شستشوی مناسب شستشو دهید و آن را خشک کنید.
  • بازسازی فیلتر هیدرولیک: اگر فیلتر قابل تعویض و پاکسازی نیست، می‌توانید آن را بازسازی کنید. این عمل شامل تعویض بخش‌های داخلی فیلتر، مانند مهره‌ها و سیل‌ها می‌شود.
  • آزمایش فیلتر هیدرولیک: پس از تعمیر یا تعویض فیلتر، حتما باید آن را آزمایش کنید تا اطمینان حاصل شود که به درستی کار می‌کند و هیچ نقصی در آن وجود ندارد.
  • نگهداری منظم فیلتر هیدرولیک: برای جلوگیری از خرابی فیلتر، بهتر است نگهداری منظم بر روی آن صورت گیرد. زمانبندی تعویض فیلتر و پاکسازی آن را بر اساس توصیهات تولید کننده انجام دهید.

 

نحوه آلوده شدن سیستم هیدرولیک

اینکه چگونه سیستم هیدرولیک دچار آلودگی می شود نیز در انتخاب نوع فیلتر و همچنین جنس فیلتر بسیار اهمیت دارد. سیستم‌ هیدرولیک می‌تواند به انواع مختلفی از ذرات و آلودگی‌ها دچار شود. برخی راه‌ های آلودگی سیستم هیدرولیک عبارتند از:

  • ذرات جامد: ذرات موجود در سیال هیدرولیک می‌توانند از فرسایش قطعات، کثیفی های محیط و یا ذراتی که از ناخواسته به سیستم وارد می‌شوند (مانند گرد و غبار) باشند.
  • آب: ورود آب به سیال هیدرولیک می‌تواند باعث کاهش عمر مفید رسانه، فاسد شدن قطعات و کاهش عملکرد سیستم شود.
  • خوردگی: تماس سیال هیدرولیک با مواد شیمیایی مخرب یا تغییر فشردگی و فرسایش قسمت‌های سیستم، می‌تواند منجر به خوردگی و آلودگی روغن هیدرولیک شود.
  • هوا: ورود هوا به سیال می‌تواند سبب افزایش آلودگی ها و کاهش عملکرد سیال هیدرولیک می شود.
  • روغن آلوده: استفاده از روغن‌های آلوده یا دچار خرابی می‌تواند باعث آلودگی سیستم شود.

برای جلوگیری از آلودگی سیستم هیدرولیک، استفاده از فیلترهای کیفیتی و منظم و توجه به نگهداری و تعمیرات دوره‌ای الزامی است.

 

مهمترین تولید کنندگان فیلتر هیدرولیک

مهمترین برندهای فیلتر هیدرولیک موجود در بازار عبارت است از:

  • پارکر هانیفین (Parker Hanifin)
  • دونالدسون (Donaldson)
  • پال کورپوریشن (Pall Corporation)
  • بوش رکسروت (Bosch Rexroth)
  • ایتون (Eaton)
  • ماهله (Mahle)
  • هیداک (Hydac)
  • شودر اینداستری (Schoeder Industies)
  • بالدوین فیلتر (Baldwin filters)
  • ویکس فیلتر (Wix filter)
  • ام پی فیلتر (MP filter)
  • دوپلماتیک (Duplomatic)
  • هیدرولاین (Hydroline)

سوالات متداول

فیلتر هیدرولیک یک وسیله است که برای تصفیه و پاک کردن مواد جامد و ترکیبات مخرب از مایعات هیدرولیک استفاده می‌شود. این فیلترها در سیستم‌های هیدرولیک برای جلوگیری از ورود ذرات و آلاینده‌های مختلف به موتور‌ها و سیستم‌های هیدرولیک استفاده می‌شود.

استفاده از فیلتر هیدرولیک بسیار مهم است زیرا حضور ذرات جامد و آلاینده‌ها در مایع هیدرولیک می‌تواند باعث خرابی و آسیب به قطعات سیستم شود. با استفاده از فیلتر هیدرولیک، ذرات مخرب از مایع تصفیه می‌شوند و از ورود آنها به قطعات حساس سیستم هیدرولیک جلوگیری می‌شود.

برای انتخاب فیلتر هیدرولیک مناسب، ابتدا باید نوع و ابعاد ذرات موجود در مایع هیدرولیک خود را بشناسید. سپس باید به دبی و فشار کاری سیستم هیدرولیک خود توجه کنید و یک فیلتر با راندمان مناسب انتخاب کنید که بتواند تمام ذرات مخرب را تصفیه کرده و عمر مفید سیستم را بالا ببرد.

دیدگاه کاربران

به این دسته بندی امتیاز دهید

دیدگاهی ثبت نشده است.