آمین گروهی از ترکیبات آلی و معدنی هستند که از مشتقات آمونیاک (NH₃) بوده و دارای یک یا چند گروه آلکیل یا آریل هستند که به اتم نیتروژن متصل شده اند. این دسته دز مواد شیمیایی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: آمین های آلی و معدنی. برای انتخاب و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد این مواد مطالعه کاتالوگ بسیار مهم و ضروری است. برای مشاوره و خرید آمین با کارشناسان دلکو صنعت تماس بگیرید.

 

آمین

آمین چیست؟

این مواد گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که از مشتقات آمونیاک (NH₃) به شمار می آیند. در ساختار این ماده، اتم نیتروژن به یک، دو یا سه گروه آلکیل (زنجیره های هیدروکربنی) یا آریل (زنجیره های آروماتیکی مانند بنزن) متصل شده است، در حالی که سایر پیوندهای نیتروژن به اتم های هیدروژن اختصاص داده می شود. این ترکیبات به سه دسته اصلی تقسیم می شوند: آمین های نوع اول (با فرمول عمومی RNH₂)، نوع دوم (R₂NH)، و نوع سوم (R₃N). نوع اول از این ماده تنها دارای یک گروه جانشین شده به نیتروژن هستند، نوع دوم دو گروه، و نوع سوم سه گروه دارند. این مواد به دلیل جفت الکترون ناپیوندی روی اتم نیتروژن، خاصیت بازی دارند و می توانند با اسیدها واکنش داده و این نمک ها تشکیل دهند. این خاصیت بازی، این مواد را قادر می سازد تا در واکنش های اسیدی-بازی شرکت کنند. آمین های ساده و کوچک معمولاً در آب محلول هستند، اما با افزایش تعداد کربن در ساختار آنها، حلالیت در آب کاهش می یابد. این مواد بوی خاص و معمولاً تندی دارند؛ به ویژه نوع سومی ها مانند تری متیل آمین که بوی ناخوشایندی مشابه ماهی فاسد شده دارند. کاربردهای این مواد بسیار گسترده است و شامل صنایع مختلف می شود. در صنعت داروسازی، این مواد به عنوان پیش ماده برای سنتز داروها و ترکیبات فعال زیستی استفاده می شوند. آن ها همچنین در تولید رنگ های مصنوعی، رزین ها و مواد شیمیایی دیگر نقش کلیدی دارند. علاوه بر این، این مواد به عنوان واسطه های شیمیایی در سنتزهای شیمیایی و به عنوان منبع نیتروژن در کودها استفاده می شوند. در واکنش های شیمیایی، این مواد می توانند در فرآیندهای آلکیلاسیون و آسیلاسیون شرکت کنند و مشتقات مهمی چون ایمین ها و آمیدها را تولید کنند. به عنوان لیگاند، این مواد شیمیایی در شیمی کمپلکس های فلزی برای تشکیل پیوندهای داتیو با فلزات مختلف استفاده می شوند. این ویژگی ها این مواد را به ترکیباتی مهم در شیمی آلی تبدیل کرده است و مطالعه و استفاده از آن ها برای توسعه فناوری های جدید و فرآیندهای شیمیایی پیشرفته، حیاتی است. به همین دلایل، مواد شیمیایی در تحقیقات علمی و کاربردهای صنعتی توجه زیادی به خود جلب کرده اند.
 

ساختار و طبقه بندی آمین

آمین به صورت کلی به دو دسته تقسیم می شوند که در ادامه آنها را شرح می دهیم:

  • آلی

  • اولیه (Primary Amines): دارای یک گروه آلکیل یا آریل متصل به نیتروژن (R-NH₂).
  • ثانویه (Secondary Amines): دارای دو گروه آلکیل یا آریل متصل به نیتروژن (R₂NH).
  • ثالثیه (Tertiary Amines): دارای سه گروه آلکیل یا آریل متصل به نیتروژن (R₃N).
  • چهارگانه (Quaternary Ammonium Compounds): دارای چهار گروه آلکیل یا آریل متصل به نیتروژن که بار مثبت دارد (R₄N⁺).
  • معدنی

آمین معدنی شامل ترکیباتی هستند که در آنها نیتروژن به عناصر دیگر متصل است، مانند آمونیاک (NH₃) و مشتقات آن.

 

خصوصیات فیزیکی و شیمیایی

  • حالت فیزیکی: می توانند به صورت گاز، مایع یا جامد باشند.
  • بو: بسیاری از مواد دارای بوی تند و زننده مشابه آمونیاک هستند.
  • حلالیت: با زنجیره کوتاه در آب محلول هستند، در حالی که این مواد با زنجیره بلندتر در حلال های آلی محلول ترند.
  • خواص بازی: خواص بازی دارند و می توانند با اسیدها واکنش دهند و نمک های آمونیوم تشکیل دهند.
     

دسته بندی آمین

این مواد با در نظر گرفتن تعداد اتم هیدروژن جایگزین شده به سه گروه دسته بندی می‌شوند:

آمین

 

  • آمین نوع ۱ یا primary amine

ویژگی این دسته از مواد شیمیایی این است که یک هیدروژن در مولکول آمونیاک جایگزین شده و دارای یک گروه آلکیل نیز می باشد. فرمول کلی نوع اول این مواد RNH2 می باشد. R همان گروه آلکیل است. برای مثال چند نمونه از ساختار این مواد را در زیر می توانید ببینید:

CH3--NH2
CH3--CH2--NH2
CH3--CH2--CH2--NH2

برای نام گذاری نوع اول با توجه به اینکه یک NH2 به یک گروه کربنی متصل است از عبارت amino استفاده می شود، ماننده آمینو پروپانول CH3--CH2--CH2--NH2

  • نوع ۲ یا secondary amine

بر خلاف نوع اول در نوع دوم دو اتم هیدروژن در آمونیاک قرار گرفته است. به عنوان مثال دی متیل آمین و دی اتیل نام برد.

  • نوع ۳ یا tertiary amine

نوع سوم تری متیل آمین و ادتآ EDTA می باشند. ویژگی این نوع از مواد شیمیایی این است که تمام هیدروژن های متصل شده به نیتروژن با گروه هیدروکربنی جایگزین شده ست.

  • حلقوی

آمین حلقوی جز دسته بندی نوع اول و دوم هستند که آزیریدین و پیرپیدین جز این دسته قرار می گیرند. یک دسته از مواد وجود دارند که جز دسته بندی های بالا قرار نمی گیرند و به آنها آمونیوم های چهار ظرفیتی یا کاتیون آمونیوم نوع چهار نیز گفته می شود.

آمین

 

آمینو اسید

اسید آمینه نقش بسیار مهمی در بدن دارن، تقریبا ۲۰ درصد بدن انسان از پروتئین تشکیل شده است و آمینو اسید تشکیل دهنده پروتئین می باشد. این ماده از یک گروه کربوکسیلی، یک اتم هیدروژن، یک رادیکال اسید آمینه و یک گروه آمینی تشکیل شده است که نقش مهمی در ارگان هایی مثل غدد، تاندون ها، عضلات، پوست، مو و استخوان و رگ های بدن دارد.

 

انواع آمینو اسید

این مواد به دو گروه ضروری و غیر ضروری تقسیم می شوند. تفاوت این دو گروه را با در نظر گرفتن سیستم بدن می توان تعیین کرد و به طور کلی می توان گفت بدن توانایی تولید این ماده مورد نیاز خود را دارد یا خیر. در صورت عدم توانایی تولید این ماده مورد نیاز می بایست از رژیم غذایی مناسب استفاده شود.

 

  • اسید آمینه ضروری 

این ماده شامل هیستیدین، لوسین، فنیل آلانین، تریپتوفان، ایزولوسین، لیزین، متیونین، ترئونین و والین می باشند. این ماده در بدن تولید نمی شود و باید از مواد غذایی مثل سفیده تخم مرغ و محصولات پروتئینی جذب شود.

 

  • آمینو اسید غیر ضروری

این نوع در بدن تولید می شود و اصطلاح غیر ضروری به این معنی می باشد که نیازی به جذب آن از مواد غذایی نداریم. اسید آمینه های غیر ضروری آرژنین، اسید گلوتامیک، سیستئین، آلانین، آسپارژین، اسید اسپارتیک، گلوتامین، گلیسین، سرین و پرولین هستند.

 

خواص فیزیکی آمین

این مواد بویی مشابه آمونیاک دارند ولی بویی که در ماده مایع به مشام می رسد بیشتر شبیه به بوی ماهی است. این دسته از مواد شیمیایی هم در حالت گاز مانند متیل آمین و هم در حالت مایع مانند اتانول و متانول وجود دارند. این ویژگی به دلیل پیوند های هیدروژنی در نوع اول و نوع دوم می باشد. یکی دیگر از خواص این مواد انحلال پذیری در آب است و این خاصیت به دلیل آبگریز بودن اتم های کربن با بالا رفتن تعداد آنها رابطه عکس دارد.

 

خواص اسیدی و بازی آمین

این مواد به صورت کلی خاصیت بازی دارند ولی در موادی که دارای مولکول های کایرال هستند می تواند شرایط تغییر کند. همانطور که گفته شد این مواد خاصیت بازی دارند و این ویژگی با گروه های جایگزین هیدروژن تناسب دارد. موادی که دارای گروه آریل هستند خاصيت بازی کمتری نسبت به آمین های گروه آلکیلی دارند. در آمین های آلکیلی جفت الکترون های ناپیوندی باعث بالا رفتن خاصیت بازی آن می شود.

 

تولید آمین

سنتز این مواد با دو روش آلکیل دار کردن و فرایند های کاهشی انجام می شود. در این روش در محیط آزمایشگاه آمین و آمونیاک با آلکیل هالیدها واکنش می دهد. لازم به ذکر است این روش تولید برای محیط زیست خطری نداشته و محصول ثانویه آن آب می باشد.

 

کاربرد آمین

این مواد در صنایع مختلفی از جمله صنعت رنگ سازی، صنعت داروسازی و غیره کاربرد دارند.

  •  تولید دارو

بسیاری از داروهای مهم شامل گروه های آمینی هستند، مانند آنتی بیوتیک ها، ضدافسردگی ها و مسکن ها.

  • صنایع شیمیایی

این مواد به عنوان واسطه های شیمیایی در سنتز ترکیبات آلی مختلف، رزین ها، لاستیک ها و رنگ ها استفاده می شوند.

  • حلال و شوینده 

برخی از این مواد به عنوان حلال های صنعتی و در تولید شوینده ها و پاک کننده ها کاربرد دارند.

  • در کشاورزی

این مواد در تولید آفت کش ها و کودهای شیمیایی نقش مهمی دارند.

  • در صنایع پلاستیک و پلیمر

به عنوان مواد اولیه در تولید پلیمرهای مختلف مانند نایلون و پلی یورتان

  • در صنایع نساجی

در فرآیند رنگرزی و بهبود خواص پارچه

  • در صنعت رنگ

مواد نوع اول در واکنش با نیترو اسیدها نمکی به نام دی آزونیوم تولید می کنند. به کمک واکنش جفت شدن ترکیباتی به نام آزو به دست می آید. این ترکیب ها دارای رنگ دانه هستند و عموما در صنایع رنگ سازی کاربرد دارند. ترکیباتی چون متیل اورانژ، رنگ ۱۳۸ قهوه ای، سانست زرد و پونسو جز ترکیبات آزو می باشند.

 

کاربرد در صنایع داروسازی

  • در داروهای بسیار پرکاربردی استفاده می شود و به چند مورد از آنها می پردازیم:
  • مسکن هایی همچون مورفین و کدئین از نوع سوم این ماده می باشند.
  • دارویی به نام کلرفنارمین جهت درمان سرماخوردگی، حساسیت، تب و نیش برخی از حشرات مورد مصرف قرار میگیرد، با استفاده از نوعی از این ماده تولید می شود.

 

  • کاربرد در صنایع گازی

برای حذف گاز هایی مثل سولفید هیدروژن و دی اکسید کربن از گاز های طبیعی از آمین های زیر استفاده می شود:

  • مونو اتانول
  • دی گلایکل
  • دی اتانول
  • دی ایزوپروپانول
  • دی متیل اتانول

 

نکات ایمنی و بهداشتی ایمن

  • تماس پوستی و چشمی: بسیاری از آمین ها می توانند باعث تحریک پوست و چشم شوند. استفاده از تجهیزات حفاظتی مناسب هنگام کار با این ترکیبات ضروری است.
  • استنشاق: استنشاق بخارات آمین ها ممکن است باعث تحریک دستگاه تنفسی شود. تهویه مناسب و استفاده از ماسک در محیط های کاری توصیه می شود.
  • بلعیدن: بلعیدن آمین ممکن است باعث آسیب به دستگاه گوارش شود. در صورت بلعیدن، به دنبال مراقبت های پزشکی فوری باشید.
  • ذخیره سازی: آمین باید در ظروف محکم و در دمای مناسب، دور از منابع حرارت و شعله های باز نگهداری شوند.

 

اثرات زیست محیطی آمین

این مواد می توانند در محیط زیست تجزیه پذیر باشند، اما برخی از آنها ممکن است سمی باشند و باید با رعایت مقررات محیط زیستی دفع شوند. این مواد به دلیل خواص شیمیایی و فیزیکی خاص خود، در بسیاری از صنایع و کاربردهای مختلف نقش مهمی ایفا می کنند.با این حال، هنگام استفاده از آنها باید نکات ایمنی و بهداشتی به دقت رعایت شود تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود.

 

خرید آمین

چگونگی خرید مواد شیمیایی بسیار امر مهمی است. مواد شیمیایی مختلف عموما ظاهری شبیه به هم دارند و در بیشتر مواقع از روی ظاهر میزان خلوص و کیفیت ماده را نمی توان تشخیص داد. به همین منظور به شما عزیزان پیشنهاد می شود برای خرید مواد شیمیایی حتما به مراکز معتبر مراجعه کرده و از فروشنده شناسه محصول و برگه آنالیز مرتبط آن را درخواست کنید. شرکت دل آسا سپهر ایرانیان با نام تجاری دلکو صنعت مفتخر است که با یک دهه فعالیت مدیران و کارشناسان خود در زمینه تامین،فروش و خدمات پس از فروش مواد شیمیایی و انواع آمین و دارا بودن دانش فنی و اخذ تجارب مختلف در زمینه تامین مواد شیمیایی و تجهیزات صنعتی به یکی از بزرگترین شرکت ها در این زمینه تبدیل شده است.

شرکت دلکو صنعت از اینکه مورد اعتماد مشاوران،کارخانجات و مدیران صنایع و مدیران پروژه های شیمیایی و عمرانی واقع شده است به خود می بالد. چشم انداز شرکت دلکو صنعت، تامین مواد شیمیایی، تجهیزات صنعتی و خدمات پس از فروش و همچنین مشاوره و کیفیت مهندسی عالی به صاحبان صنایع و مدیران صنعت و مشتریان گرامی می باشد.همچنین این شرکت در نظر دارد با ارائه بهترین و با کیفیت ترین برندهای مواد شیمیایی از برترین کشورهای اروپایی و آسیایی جهت پیشبرد اهداف صنعت و افزایش تولیدات کارخانجات صنعتی گام برداشته و نقش موثری در پیشرفت و اعتلای صنعت کشور ایفا نماید.

سوالات متداول

آمین ها به دلیل خاصیت بازی خود، قادر به واکنش با گازهای اسیدی مانند دی اکسید کربن (CO₂) و سولفید هیدروژن (H₂S) هستند. در این واکنش ها، آمین ها با CO₂ و H₂S ترکیب می شوند و بی کربنات یا سولفیدهای آمونیوم تشکیل می دهند که قابل جذب و حذف از جریان گازی می باشند.

آمین های ثانویه و ثالثیه دارای گروه های آلکیل بیشتری هستند که باعث افزایش حلالیت در حلال های آلی و کاهش حلالیت در آب می شوند. این ویژگی ها در برخی فرآیندهای شیمیایی مانند سنتزهای ارگانیک و واکنش های کاتالیزوری مهم است. علاوه بر این، آمین های ثانویه و ثالثیه معمولاً پایه قوی تری نسبت به آمین های اولیه هستند.

برای جلوگیری از تجزیه حرارتی آمین ها، معمولاً از سیستم های خنک کننده مؤثر و کنترل دقیق دما در فرآیندها استفاده می شود. همچنین، استفاده از آمین های پایدارتر و مقاوم تر در برابر حرارت می تواند به کاهش خطرات تجزیه حرارتی کمک کند.

آمین ها می توانند به عنوان بازهای لوئیس یا نوکلئوفیل ها در واکنش های کاتالیزوری عمل کنند. آنها می توانند با فعال سازی واکنش دهنده ها یا پایدارسازی واسطه های واکنشی، نرخ واکنش ها را افزایش دهند. به عنوان مثال، در سنتز اوره ها، آمین ها نقش کاتالیزورهای پایه ای دارند.

دیدگاه کاربران

به این دسته بندی امتیاز دهید

دیدگاهی ثبت نشده است.