در زمینه شیمی، "باز" به معنای هر ماده ای است که در یک واکنش شیمیایی پروتون (یون هیدروژن) را تحریک می کند یا می پذیرد. بازها در واکنش های اسید-باز نقش مهمی دارند. اسیدها هیونی ها هستند که پروتون را از دست می دهند و بازها هیونی ها هستند که پروتون را می پذیرند. این واکنشات معمولاً با تشکیل یون های هیدروژن (H+) و یون های هیدروکسید (OH-) در آب انجام می شوند. مثالی از یک باز، هیدروکسید سدیم (NAOH) است که در واکنش با اسید مانند اسید کلریدریک (HCL) پروتون را می پذیرد تا نتیجه گیری از واکنش آب و نمک (NACL) باقی بماند. برای انتخاب و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد باز مطالعه کاتالوگ باز بسیار مهم و ضروری است. برای مشاوره و خرید باز با کارشناسان دلکو صنعت تماس بگیرید.

 

باز چیست؟

بازها موادی هستند که در واکنش های شیمیایی قابلیت انتقال یا تبادل الکترون را دارند. این مواد معمولاً از لحاظ الکترونی یا همان اندازه یونی شان نسبتاً فعال هستند. خواصی مانند انتقال الکترون، واکنش پذیری، و ایجاد ترکیبات جدید در حین واکنش های شیمیایی از ویژگی های مواد باز می باشد. برای مشاوره و خرید مواد شیمیایی باز با کارشناسان گروه صنعتی دلکو تماس بگیرید. باز (Base) به ماده ای گفته می شود که محلول آبی آن یون هیدروکسیدی یا (OH-) آزاد می کند و در صورت واکنش با اسید باعث تولید نمک می شوند. باز یا قلیا لغزنده می باشد و دارای مزه تلخی است. به عبارتی دیگر باز ماده ای است که در صورت ترکیب با آب pH محلول را از 7 افزایش دهد. همچنین می توان گفت باز نقطه مقابل اسید است، در صورت ترکیب باز و اسید یک ترکیب خنثی به دست می آید که به این واکنش خنثی سازی می گویند. اسیدها درصد یون هیدرونیوم را در آب افزایش می دهند ولی بازها از غلظت این ماده کم می کنند.
آمونیاک و هیدروکسید سدیم رایج ترین و ساده ترین نوع از بازها هستند.

 

بازها (قلیایی ها) دسته ای از مواد شیمیایی هستند که می توانند یون های هیدروکسید (OH⁻) را در آب آزاد کنند یا پروتون ها (H⁺) را جذب کنند. در شیمی، بازها نقش مهمی در واکنش های اسید-باز دارند. واکنش بین یک باز و یک اسید منجر به تشکیل آب و یک نمک می شود.

 

ویژگی های باز

طعم تلخ: بازها معمولاً طعمی تلخ دارند.

لغزندگی: محلول های باز معمولاً لغزنده و صابونی هستند.

تغییر رنگ شناساگرها: بازها می توانند رنگ شناساگرهای خاص مانند فنول فتالئین را تغییر دهند (به رنگ صورتی یا بنفش).

واکنش با اسیدها: بازها با اسیدها واکنش داده و آب و نمک تولید می کنند. این واکنش به نام خنثی سازی شناخته می شود.

رسانایی الکتریکی: محلول های باز الکتریسیته را هدایت می کنند.

انواع باز

بازهای قوی: این بازها به طور کامل در آب یونیزه می شوند. مثال ها شامل هیدروکسید سدیم (NaOH) و هیدروکسید پتاسیم (KOH) هستند.

بازهای ضعیف: این بازها به طور ناقص در آب یونیزه می شوند. مثال ها شامل آمونیاک (NH₃) و هیدروکسید کلسیم (Ca(OH)₂) هستند.

 

کاربرد باز

صنایع شیمیایی: بازها در تولید مواد شیمیایی مختلف استفاده می شوند.

پاک کننده ها: بسیاری از پاک کننده ها حاوی باز هستند که باعث از بین بردن چربی ها و آلودگی ها می شوند.

داروسازی: بازها در تولید داروها و محصولات بهداشتی استفاده می شوند.

صنایع غذایی: برخی از بازها به عنوان افزودنی های غذایی و تنظیم کننده های pH استفاده می شوند.

 

واکنش های مهم

خنثی سازی

اسید + باز→ آب + نمک

به عنوان مثال:

HCl + NaOH → HCl + NaOH

انحلال در آب: بازها در آب حل می شوند و یون های هیدروکسید (OH⁻) آزاد می کنند:

 OH+Na → NaOH

 

مقیاس pH

pH معیاری برای سنجش اسیدیته یا بازی بودن محلول ها است. بازها دارای pH بیشتر از 7 هستند. یک باز قوی می تواند pH نزدیک به 14 داشته باشد. در کل، بازها مواد شیمیایی مهمی هستند که کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف دارند و در بسیاری از فرآیندهای شیمیایی و زیستی نقش حیاتی ایفا می کنند.
 

خواص باز

بازها (قلیاها) دارای خواص شیمیایی مشخصی هستند که آن ها را از اسیدها و سایر مواد شیمیایی متمایز می کند. این خواص شامل توانایی واکنش با اسیدها، تشکیل یون های خاص، و تأثیر بر شناساگرهای pH می شود. در ادامه به بررسی دقیق تر این خواص می پردازیم:

توانایی آزاد کردن یون های هیدروکسید (OH⁻)

بازها در محلول های آبی یون های هیدروکسید آزاد می کنند. این یون ها مسئول ویژگی های اصلی بازها هستند.

واکنش با اسیدها (خنثی سازی)

بازها با اسیدها واکنش می دهند و نتیجه این واکنش معمولاً تشکیل آب و نمک است. این فرآیند به خنثی سازی معروف است:

این واکنش نشان دهنده توانایی بازها در خنثی کردن اسیدها است.

تغییر رنگ شناساگرهای pH

بازها می توانند باعث تغییر رنگ شناساگرهای خاص شوند. به عنوان مثال، فنول فتالئین در حضور بازها به رنگ صورتی یا بنفش درمی آید.

تشکیل کمپلکس با فلزات

بسیاری از بازها قادر به تشکیل کمپلکس های محلول با یون های فلزی هستند. این ویژگی در بسیاری از فرآیندهای شیمیایی و صنعتی کاربرد دارد.

واکنش با روغن ها و چربی ها

بازهای قوی می توانند چربی ها و روغن ها را صابونی کنند، یعنی آن ها را به گلیسرول و نمک های اسیدهای چرب تبدیل کنند. این واکنش در تولید

صابون استفاده می شود

اثر قلیایی

بازها در محلول های آبی باعث افزایش pH محلول می شوند. مقدار pH محلول های قلیایی بیش از 7 است. بازهای قوی می توانند pH محلول را تا حدود 14 افزایش دهند.

 

مثال هایی از بازها و کاربردهایشان

هیدروکسید سدیم (NaOH)

یکی از قوی ترین بازها.

کاربرد در صنایع کاغذسازی، تولید صابون و مواد شوینده، و تصفیه آب.

هیدروکسید پتاسیم (KOH)


باز قوی

استفاده در باتری ها، تولید صابون های نرم، و به عنوان الکترولیت در برخی فرآیندهای شیمیایی.

آمونیاک (NH₃)

 

باز ضعیف

استفاده در تولید کودهای شیمیایی، پاک کننده های خانگی، و صنایع سردسازی.

هیدروکسید کلسیم (Ca(OH)₂)

استفاده در ساخت و ساز (آهک هیدراته)، تصفیه آب، و صنعت کاغذسازی.

بازها مواد شیمیایی هستند که می توانند یون های هیدروکسید آزاد کنند، با اسیدها واکنش داده و خنثی شوند، و شناساگرهای pH را تغییر رنگ دهند. این مواد در بسیاری از فرآیندهای صنعتی و خانگی کاربرد دارند و دارای خواص شیمیایی منحصر به فردی هستند که آن ها را در دسته مهمی از مواد شیمیایی قرار می دهد.
 

 

 

 

 ابر باز

ماده دیانیون ارتو دی اتینیل بنزن یک ابر باز شناخته شده است. ابر بازها از بازهای قوی عملکرد بسیار بهتری دارند. این مواد بازهای بسیار قوی می باشند و به دلیل قدرتمندتر بودن از یون هیدروکسید در محلول آبی پایدار نیستند.این ترکیبات از واکنش فلزات قلیایی و اسید مزدوج تشکیل می شوند.

 

باز خنثی

در صورت پیوند یک باز و اسید خنثی به صورتی که هر دو یک جفت الکترون به هم بدهند باز خنثی ایجاد می شود.

 

کاربرد بازها

بازها در صنایع و حتی در زندگی روزمره ما بسیار کاربرد دارند به طور مثال:

  • تولید صابون و شوینده های صنعتی شامل دترجننت ها و چربی برهای قوی
  • به عنوان یک خنثی کننده اسید برای واکنش‌های شیمیایی
  • در صنایع دارویی و غذایی
  • در صنعت آرایشی و بهداشتی
  • برای تصفیه آب و فاضلاب
  • جهت تولید لوازم آتش نشانی جهت مهار آتش

 

انواع باز

  • هیدروکسید سدیم (سود سوز آور)

این ماده جهت تولید صابون، مواد شوینده، فیبر مصنوعی و کاغذ مورد مصرف قرار می گیرد. همپنین جهت شستشو تجهیزات صنعتی و غذایی استفاده می شود.

 

 

  • هیدروکسید کلسیم (آهک هیدراته)

 این ماده استفاده زیادی در منعقد سازی آب و کمک منعقد کننده، تولید پودر سفید کننده و تمیز کردن دی اکسید گوگرد در محیط های صنعتی و کارخانه جات دارد.

 

 

  • هیدروکسید منیزیم

جهت ساخت داروی معده در صنعت داروسازی استفاده می شود.

 

  • کربنات سدیم

جهت استفاده در مواد شوینده پودری و مایع استفاده های زیادی دارد. البته بیشتری کاربرد این ماده برای تولید شیشه می باشد. 

 

 

  • سدیم فلوراید

از این ماده برای ساخت خمیر دندان استفاده می شود. به دلیل خاصیت قلیایی این ماده اسید به وجود آمده در دهان کنترل شده و باکتری های موجود در دهان نیز نابود شوند.

 

  • بی کربنات سدیم (جوش شیرین)

سدیم بی کربنات که با نام رایج جوش شیرین نیز شناخته می شود یه باز ضعیف است که همین باعث شده برای مصرف انسان مضر نباشد. این ماده در مصرف غذایی مثل پخت کیک و نان بسیار کاربرد دارد. یکی از موارد استفاده بی کربنات سدیم در کپسول های آتش نشانی می باشد به دلیل اینکه این ماده در دمای بالا دی اکسید کربن آزاد می کند.

 

 

  • آمونیاک

آمونیاک یک باز ساده می باشد و بیشترین استفاده آن در کشاورزی و تولید انواع کود و همچنین استفاده در شوینده‌های خانگی است.

خرید باز

چگونگی خرید مواد شیمیایی بسیار امر مهمی است. مواد شیمیایی مختلف عموما ظاهری شبیه به هم دارند و در بیشتر مواقع از روی ظاهر میزان خلوص و کیفیت ماده را نمی توان تشخیص داد.
به همین منظور به شما عزیزان پیشنهاد می شود برای خرید بازها و دیگر مواد شیمیایی حتما به مراکز معتبر مراجعه کرده و از فروشنده شناسه محصول و برگه آنالیز مرتبط آن را درخواست کنید.
شرکت دل آسا سپهر ایرانیان با نام تجاری دلکو صنعت مفتخر است که با یک دهه فعالیت مدیران و کارشناسان خود در زمینه تامین،فروش و خدمات پس از فروش مواد شیمیایی و انواع باز و دارا بودن دانش فنی و اخذ تجارب مختلف در زمینه تامین مواد شیمیایی و تجهیزات صنعتی به یکی از بزرگترین شرکت ها در این زمینه تبدیل شده است.
شرکت  دلکو صنعت از اینکه مورد اعتماد مشاوران،کارخانجات و مدیران صنایع و مدیران پروژه‌های شیمیایی و عمرانی واقع شده است به خود می بالد. چشم انداز شرکت دلکو صنعت، تامین مواد شیمیایی، تجهیزات صنعتی و خدمات پس از فروش و همچنین مشاوره و کیفیت مهندسی عالی به صاحبان صنایع و مدیران صنعت و مشتریان گرامی می‌باشد.همچنین این شرکت در نظر دارد با ارائه بهترین و با کیفیت ترین برندهای مواد شیمیایی از برترین کشورهای اروپایی و آسیایی جهت پیشبرد اهداف صنعت و افزایش تولیدات کارخانجات صنعتی گام برداشته و نقش موثری در پیشرفت و اعتلای صنعت کشور ایفا نماید.

سوالات متداول

بله، بازهای قوی میتوانند خورنده باشند و در تماس با پوست و چشمها باعث سوختگی شوند. همچنین، بلعیدن آنها خطرناک است و باید با احتیاط و استفاده از تجهیزات حفاظتی مناسب با آنها کار کرد.

بازها میتوانند رنگ شناساگرهای pH را تغییر دهند. به عنوان مثال، فنولفتالئین در حضور بازها به رنگ صورتی یا بنفش درمیآید.

بازهای قوی به طور کامل در آب یونیزه میشوند و یونهای هیدروکسید (OH⁻) زیادی آزاد میکنند. مثالها: هیدروکسید سدیم (NaOH)، هیدروکسید پتاسیم (KOH). بازهای ضعیف به طور ناقص در آب یونیزه میشوند و فقط بخشی از یونهای هیدروکسید را آزاد میکنند. مثالها: آمونیاک (NH₃)، هیدروکسید کلسیم (Ca(OH)₂).

بازها دارای pH بیشتر از 7 هستند. هرچه باز قویتر باشد، pH آن به 14 نزدیکتر است.

دیدگاه کاربران

به این دسته بندی امتیاز دهید

دیدگاهی ثبت نشده است.