اسید استیک

اسید استیک

نظرات کاربران :
0 از 0

اسید استیک، یک اسید کربوکسیلیک است که فرمول شیمیایی CH3COOH را داراست. این ترکیب به طور گسترده در صنایع مختلف از جمله صنایع شیمیایی، داروسازی، مواد غذایی و تولید پلاستیک‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. اسید استیک از طریق فرایند استیله سازی اسید استیک به وجود می‌آید و از مهمترین مواد اولیه در تولید استیلن و استرها استفاده می‌شود.

  • تحویل اکسپرس
  • خدمات آموزشی
  • کیفیت بالا
  • مشاوره فنی

اسید استیک یا اسید اتانوئیک، یک ترکیب شیمیایی آلی است که دارای فرمول شیمیایی CH3COOH است. این ترکیب به عنوان یک اسید ضعیف در شیمی شناخته می‌شود، زیرا در حالت آبی تنها درصد کوچکی از آن به یون‌های هیدروژن و یون‌های استات تفکیک می‌شود. اسید استیک بوی تند و طعم ترش دارد و اغلب به عنوان اسید متان کربوکسیلیک، جوهر سرکه، اتانوئیک اسید و اسید استیک یخچالی نیز شناخته می‌شود. استفاده‌های اصلی اسید استیک در صنایع شیمیایی، مواد غذایی، داروسازی، و پروسه‌های صنعتی مختلف است. این اسید به عنوان یک منبع اسیدی در سنتزهای شیمیایی، افزودن طعم و عطر به مواد غذایی، تولید استیک آنهیدرید، و سایر فرآیندها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین، به عنوان یک حلال قطبی و پروتیک، اسید استیک در مخلوط با آب و دیگر حلال‌های آبی استفاده می‌شود.

 

فروش اسید استیک

اسید استیک یک ترکیب آلی با شکل ظاهری مایع بی رنگ است که با عناوین دیگری نظیر اسید متان کربوکسیلیک، جوهر سرکه، اتانوئیک اسید و اسید استیک یخچالی نیز خوانده می‌شود. این ترکیب عالی با فرمول شیمیایی CH3COOH، بوی تند و طعم ترش دارد و همانند آب و اتانول یک حلال قطبی یا پروتیک آبدوست به شمار می‌رود.

 

 

اسید استیک به دلیل داشتن قدرت استاتیک نسبی متوسط، قادر است ترکیبات قطبی و همچنین غیر قطبی را حل کند. در حال حاضر از این نوع اسید به دلیل برخورداری از قابلیت اختلاط و خاصیت حلالیت در صنایع شیمیایی، به عنوان یک حلال مفید و موثر جهت تولید دی متیل ترفتالات استفاده می‌شود. البته باید متذکر شد که این کربوکسیلیک یک اسید ضعیف به شمار می‌رود و در غلظت یک مولار دارای ph ۲/۴ است.

 

مهمترین ویژگی‌های اسید استیک

اسید استیک یک ترکیب عالی مصنوعی است که خاصیت ضد قارچ و ضد باکتری دارد. از این اسید میتوان به عنوان یکی از ساده ترین اسیدهای کربوکسیلیک و همچنین یک معرف شیمیایی مهم صنعتی نیز یاد کرد.

اسید استیک به دلیل آزاد کردن پروتئین اسیدی، یک اسید تک ظرفیتی شناخته می‌شود و معمولا به صورت کامل در ph های فیزیولوژیکی یونیزه می‌شود. ناگفته نماند که اسید استیک غلیظ بر خلاف اسید استیک معمولی بسیار خورنده بوده و حتی می‌تواند به پوست نیز آسیب بزند.

 

اسید استیک گلاسیال چیست؟

اسید استیک به دلیل برخورداری از نقطه انجماد ۱۶.۶ درجه سانتیگراد در دمای معمولی، ظاهری کریستالی و یخ مانند دارد. به همین دلیل از آن به عنوان اسید استیک گلاسیال نیز یاد می شود. البته باید متذکر شد که نوع کاملاً خالص آن نیز با عنوان اسید استیک گلاسیال نیز خوانده می‌شود.

 

بررسی واکنش اسید استیک در آب

این ترکیب عالی در محلول‌های پایه آب دارای قابلیت تفکیک است و هنگام ترکیب با محلول‌های پایه آب یون استات یا به عبارت دیگر باز مزدوج خود را تولید می‌کند.

لازم به ذکر است که مقدار pKa اسید استیک در محلول‌های آبی حدود ۴.۷۶ است. به طور کلی درصد تجزیه اسید استیک در محلول‌های رقیق تر نسبت به محلول‌های غلیظ تر بسیار بیشتر می‌باشد.

 

جدول مشخصات فنی اسید استیک

مشخصات فنی درباره یک ماده معمولاً شامل اطلاعاتی مانند فرمول شیمیایی، ویژگی‌های فیزیکی، خواص شیمیایی، استفاده‌ها و موارد مشابه است. در مورد استیک به شرح زیر می باشد

 

نام محصول

اسید استیک

فرمول شیمیایی 

CH₃ COOH

جرم مولکولی

60.052 g/mol

انحلال پذیری

محلول در آب

نقطه ذوب

16.6 °C

نقطه اشتعال

104 °F

نقطه جوش

117.9 °C

ثابت دی الکتریک

6.2

ویسکوزیته

1.22 میلی پاسکال

دانسیته

1.049

 

ساختار اسید استیک

این ترکیب عالی با فرمول شیمیایی C2H4O2 دارای ساختار زیر است.

تولید اسید استیک

این نوع اسید از طریق دو روش طبیعی و مصنوعی به تولید می‌رسد. این اسید برای اولین بار به واسطه هرمان کولب که یک دانشمند آلمانی است در سال ۱۸۷۴ به روش معدنی تولید شد. البته ناگفته نماند که فقط ۱۰ درصد از این اسید از طریق مسیر بیولوژیکی به تولید می‌رسد.

برای تولید این اسید به صورت طبیعی ابتدا مواد غذایی و میوه‌های دارای قند و نشاسته تخمیر می‌شوند. در طی فرایند تخمیر سرکه به دست می‌آید و از باکتری مخمر سرکه نیز الکل تهیه می‌شود.

اما برای تولید صنعتی آن ۳ روش مختلف که شامل موارد زیر است وجود دارد.

  • روش اکسیداسیون اتیلن
  • روش اکسیداسیون استالدئید
  • روش کربونیلاسیون متانول

 

فرایند تولید اسید استیک به روش کربونیلاسیون متانول

در روش تولید کربونیلاسیون متانول می توان این اسید را حدود ۷۵ درصد بیشتر از دیگر موارد تولید کرد. برای تولید اسید استیک از طریق این روش مونوکسیدکربن و متانول با یکدیگر واکنش نشان می‌دهند و یدومتان به عنوان واسطه انتخاب می‌شود. برای کربونیلاسیون نیز کربونید فلزی و کاتالیزور مورد نیاز است. به طوری کلی فرایند تولید اسید استیک به این طریق در سه مرحله به شرح زیر رخ می‌دهد.

CH3OH + HI → CH3I + H2O

CH3I + CO → CH3COI

CH3COI + H2O → CH3COOH + HI

فرایند تولید اسید استیک به روش تولید اکسیداسیون استالدئید

یکی دیگر از مهم ترین روش‌های تولید اسید استیک روش اکسیداسیون استالدئید است. فرایند اکسیداسیون استالدئید بیشتر در اوایل دهه ۱۹۰۰ به کار می‌رفت و قبل از آنکه فرایند مونستانتو تجاری شود بیشترین حجم اسید استیک از این روش تولید می‌شد. معادله شیمیایی تولید اسید استیک از این طریق به شرح زیر است.

2 CH3CHO + O2 → 2 CH3CO2H

فرایند تولید اسید استیک به روش تولید اکسیداسیون اتیلن

برای تولید اسید استیک از این روش ابتدا از طریق فرایند واکر، استالدئید تولید می شود و سپس استالئید تولید شده از اتیلین برای تولید این اسید به کار می‌رود.

 

کاربرد اسید استیک

اسید استیک یکی مهمترین و کاربردی ترین ترکیبات شیمیایی است که امروزه در بسیاری از صنایع استفاده می‌شود. به طور کلی مهمترین کاربردهای این اسید در صنایع مختلف شامل موارد زیر است.

  • صنایع بهداشتی و پزشکی

اسید استیک خواص ضدعفونی کننده بسیار بالایی دارد و از این رو برای درمان و کنترل عفونت مفید و موثر می‌باشد. به عنوان مثال با استفاده از این اسید قطره‌های برای درمان عفونت گوش خارجی و دیگر عفونت ها تولید می‌شود. لازم به ذکر است که در حال حاضر اسید استیک جزو آن دسته از داروهایی به شمار می‌رود که در لیست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی قرار دارد و در صنعت داروسازی برای تولید اتیل استات، استون و آسپرین به کار می‌رود.

  • صنعت کشاورزی

از نوع رقیق شده این اسید در صنعت کشاورزی برای تولید علف کش به صورت افشانه، استفاده می شود. همچنین جهت از بین بردن قارچ های گیاهی نیز بسیار موثر و کارآمد است.

  • صنعت زنبورداری

زنبورداران در اواخر پاییز و زمستان برای ضدعفونی و استریل کردن محل نگهداری نوزادان زنبور، پوکه ها و شانه های عسل از اسید استیک استفاده می‌کنند.

  • صنعت تولید چسب

از طریق پلیمریزاسیون مونرمر وینیل استات یا ترکیب اسید استیک با استیلن به واسطه اکسیداسیون اتیلن یک نوع پلیمر وینیلی و رزین مصنوعی به عنوان پلی وینیل استات به دست می‌آید و از آن به برای تهیه انواع چسب نظیر چسب کاغذ، چسب نواری، چسب المر، چسب نجاری، چسب سفید، چسب چوب و غیره استفاده می‌شود.

  • صنایع نساجی

اگر پنبه و منسوجات پنبه ای زمان زیادی در معرض تابش نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، آسیب خواهند دید. همچنین پنبه در برابر بخار آب و دمای بالا نیز آسیب پذیر بوده و تغییر رنگ می‌دهند. در برابر اسیدهای مختلف نیز میزان مقاومت پنبه متغییر است و اسید استیک از جمله مواردی می باشد که اثر ضعیفی روی پنبه می گذارد و به همین دلیل به صورت گسترده در صنعت رنگرزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • صنعت نفت

در صنعت نفت از اسید استیک ۹۴ درصد برای حذف گوگرد از ترکیبات نفت و تولید نفت سفید استفاده می‌شود.

  • تولید پت

پت یک نوع درشت ملکول است که در کشورهای مختلف جهت تولید پلی استر مهندسی، الیاف پلی استر و رزین بطری به کار می‌رود. در کشور ما پت بیشتر برای تولید بطری های آب آشامیدنی استفاده می‌شود.

  • تولید ترکیبات شیمیایی

از اسید استیک برای تولید ترکیبات شیمیایی مختلف نظیر وینیل استات، ترفتالیک، اتانوئیک انیدرید، استرهای اتانوییک، انیدرید و غیره استفاده می‌شود. البته ناگفته نماند که در حال حاضر یک سوم اسید استیک دنیا برای تولید مونومر وینیل استات به کار می‌رود.

  • کاربرد خانگی

اسید استیک برای تولید سرکه و پاک کننده های خانگی به صورت گسترده استفاده می‌شود.

  • صنایع غذایی

این اسید در صنایع غذایی به عنوان طعم دهنده به کار می‌رود. همچنین به عنوان رقیق کننده رنگ ها، تنظیم ph، اسیدی کننده محیط، خشک کننده، نگهدارنده، حلال و تمیز کننده در صنایع غذایی کارایی دارد.

 

قیمت اسید استیک

شرکت دلکو صنعت مفتخر است که به عنوان بزرگترین هایپر صنعت و وارد کننده مواد شیمیایی را به بازار عرضه می‌نماید. قیمت اسید استیک که توسط دلکو صنعت در نظر گرفته شده، مناسب و مقرون به صرفه است شما عزیزان می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انتخاب گرید مناسب از برندهای مختلف و اطلاع از آخرین قیمت ها با کارشناسان و متخصصان شرکت دلکو صنعت تماس حاصل فرمایید و از مشاوره رایگان بهره مند شوید.

ردیف شرح قیمت (تومان)
1 قیمت اسید استیک 99% تماس بگیرید

مشحصات محصول در حال بروز رسانی است.

دیدگاه کاربران

به این محصول امتیاز دهید

دیدگاهی ثبت نشده است.

قیمت اسید استیک

سوالات متداول

بله، اسید استیک و اسید استیک اتانوئیک همان مواد هستند و از لحاظ شیمیایی و فیزیکی همان خواص را دارند.

بوی تند و طعم ترش اسید استیک به دلیل خواص شیمیایی و ساختار مولکولی آن است که زیر مجموعه اسید‌های آلی ضعیف محسوب می‌شود.

بله، اسید استیک یک حلال قطبی است و با آب و دیگر حلال‌های آبی مخلوط می‌شود.

اسید استیک به عنوان یک اسید آلی ضعیف شناخته می‌شود و در حالت آبی به میزان کمی به یون‌های هیدروژن و یون‌های استات تفکیک می‌شود، این ویژگی مهمی برای کاربردهای مختلف آن در صنایع است.